satis@mlskurumsal.com 0264 333 10 02

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE Kİ FİYAT ARTIŞI NEDEN Mİ?

 

ANKARA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, örgün eğitimdeki 18 milyona yakın öğrenci için toplam 7-7,5 milyar liralık harcama yapılacağını belirtti. 

Palandöken, yaptığı açıklamada, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının 28 Eylül’de açılacak olması nedeniyle kırtasiye alışverişinin geç yapılmaya başlandığını ifade etti. 

Okul alışverişini geciktiren velilerin zamlı fiyatlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çeken Palandöken, "Döviz fiyatlarının artmasıyla beraber ithal oranı yüksek olan kırtasiye sektöründe mecburi zamlar başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Örgün eğitimde 18 milyona yakın öğrencinin kırtasiye, çanta, ayakkabı ve okul kıyafeti için 7-7,5 milyar liralık harcama yapılacağına işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Kırtasiye harcamaları yaklaşık 1,5 milyar lira tutuyor. Ayakkabı 40 liradan, çanta 50 liradan, okul kıyafetleri ise 100-150 liradan başlıyor. Dövizin yükselmesi bu sektör üzerinde büyük baskı yaratmakta ama bilhassa mecburi okul kıyafeti siparişlerini hazırlayan esnafımız, elinde ithal kırtasiye ürünü olan esnafımız zam yapmamak için direnmektedir. Buna karşın okul alışverişinde çok geç kalan veliler zamlı fiyatlardan ürün almak zorunda kalacak. Velilerimiz ellerini çabuk tutmalılar."

Kırtasiye ürünlerinin çocukların sağlığına zarar vermeyen nitelikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, velilere şu uyarılarda bulundu:

"Rengarenk ve süslenerek yapılan ürünlerin dış görüntüsüne kanmayın. Çocuklarımızın sağlığını korumalıyız. Kullanacakları kırtasiye malzemelerinin ve formaların fiziksel değil, kimyasal içeriğine dikkat edin. Yollarda eğreti tezgahlarda satılan albenili kırtasiye malzemelerinden uzak durulmalı. İthal ürünlerin menşeine mutlaka dikkat edilmeli. En önemlisi CE ve EN-71 uluslararası standart işaretleri aranmalı ve bu ürünler güvenilir yerlerden alınmalı. Çocuklarımızın sağlığını hiçe sayıp sadece kendi ceplerini ve kazançlarını düşünen fırsatçıların ekmeğine yağ sürülmemeli."

Muhabir: Göksel Yıldırım